lördag 22 oktober 2011

I backspegeln: Ekfeldt, Haugaard & Per - släng er i väggen!

Den ursvenska rostningsstilen är här.

En ny generation skandinaviskt skolade kaffeentusiaster, följer med tredje vågen ut, tillbaka i havet. Som ett back beat sparkar den nya rostningstekniken dagens high end-rostare i pungen.
"Det ska vara myyyysigt att rosta.", säger dalmasen Jon Swärd som utvecklat en helt ny rotationsteknik vid den öppna elden som helt ersatt den klassiska rostugnen.
"Man får en unik variation av rostningsgrad.", förklarar Lars Pilengrim och visar stolt upp det nyrostade kaffet.
"I samma batch får man allt från light-green-non-roast till vienna-super-full-too-dark-roast, vilket tar fram 910 unika smakaromer - helt enkelt ett kaffe som passar alla." tillägger Christoffer Levak.
Lokalen som vi befinner oss i ligger i hjärtat av ursvenska Dalarna, i ett litet stall ombyggt för att ta fram det absolut bästa ur varje enskild och noga utvald böna. Faktorer som luftfuktighet, temperatur, luftfuktighet och temperatur samt luftens fuktighet och temperatur är faktorer som är noga kontrollerade i lokalen. Utanför rosteriet har man dessutom ett eget plantage där kaffeträden ser ut att ge riklig skörd. Klasar av mogna röda bär bekläder träden på gården.

"Kaffet är mycket godare än på jobbet!" konstaterar Carolina, som arbetat som professionell barista på flera kaffebarer i Skandinavien.
I ett annat hörn i det lilla stallet står två baristor och dividerar huruvida en elektrisk kvarn ska användas eller om man ska mala bönorna mellan skinkorna. Christoffer spänner skinkorna och Eskil konstaterar snart att de är på tok för hårda.
"Det skulle bli för tight malningsgrad." förklarar Eskil och blir snäppet allvarligare."Ju tightare azz, desto mer finmalet blir kaffet. Levaks azz skulle passa perfekt till en ibrik-bryggning (läs. turkiskt kaffe). Idag har vi tänkt att aeropressa, så vi tar hjälp av elektricitet.", säger Eskil och pekar på ett uttag med två hål.

"The Dala Coffee Collective" har siktet inställt på Barista Cup 2010 och räknar med att flera av de tävlande kommer välje TDCC som deras tävlingskaffe.

Inga kommentarer: