lördag 12 december 2009

Mattias Lilla Baristautbildning

Det är kul att hålla i små "utbildningar" kring kaffe (och chai), utanför den ordinarie rosa arbetsdagen. Det är extra kul när man har fria händer. Min grej är att göra det så att man inte märker att man lär sig nåt. Man bara säger som det är, fast på deras språk.


Säger man extraktionstid så har man tappat 9 av 10 deltagares fokus direkt. (Den tionde är kaffenörden, KTH-studenten eller präktiga tjejen.)



"Hörrni! Det fanns en gång en svenne som inte hade nåt att göra. Vad gör svennar när de inte har nåt att göra? [konstpaus] Det struktureeeerar upp saker och ting. Så han ba: Nämen jag kanske ska strukturera upp alla växter som finns i världen. Få se...vad kommer kaffe i från? Arabien, ok Coffea Arabica får den heta...och chai kommer från umm..." Det han kanske inte tänkte på var att preciiiis innan lilla plantan hoppat över till den arabiska halvön så fanns den i det vi idag kallar Etiopien, nån som ätit Etiopiskt förresten? [konstpaus] I alla fall där finns trädet fortfarande i vilt tillstånd. Hur cool är inte det att palla kaffefrukter. Sen dra hem och rosta lite. Snacka om färskt kaffe!"

Inga kommentarer: