fredag 19 november 2010

Trifecta, ful och god.

Nej, det är inte en ovanligt ful espressomaskin. Det är en ovanligt ful kaffebryggare. (Iofs är väl en espressomaskin också en kaffebryggare, men ni fattar.)
Den heter Trifecta och med den kan man brygga kaffe. Men den har så mycket mer än en på- och avstängningsknapp. Den har massa knappar och funktioner så man blir alldeles yr. Tänker er att man parar en AeroPress och en Clover, däääär nånstans har vi Trifectan, dvs en skitful maskin där man kan ställa in massa olika parametrar. (Vilket iofs gör att man i slutändan kan komma nära den perfekta koppen.)

Ooops, nu tar jag en paus i bloggskrivandet för det kom en så bra låt på min spotifylista att jag måste fokusera på den.

Så, klart, förlåt, var var vi?

Jo just ja, den för mig mest intressanta funktionen som jag inte arbetat själv med tidigare är möjligheten till att styra turbulensen under själva extraktionen. Om jag förstod det hela rätt så kan man styra både tiden och kraften i turbulensen. Dvs ytterligare ett par parametrar som kan gå åt pipsvängen, om man inte tycker att man har tillräckligt med parametrar att hålla koll på. Det gäller att man har tungan rätt i mun och är systematisk. Men när man väl har hittat de optimala bryggparametrarna för ett givet kaffe går det givetvis att spara denna profil.
På så sätt kan man ha ett antal profiler och ett antal kaffen igång. Hantverket ligger sålunda mer i programmeringen än i själva bryggningen.

Lite grann som att vara en meteorolog, som idag läser av allt mer komplicerade datorberäkningar för att ställa prognoser istället för att titta på den aktuella molnhimlen eller abborrfenorna och därefter dra slutsatser. (Shit vilken schukt dålig liknelse.)

Vill man testa en kopp från Trifectan, kan man antingen köpa en via BUNN eller dra ner till Johan & Nyströms konceptbutik på Swedenborgsgatan på Södermalm i Stockholm. De kör maskinen i drift med finkaffe.

3 kommentarer:

Levak fd Levak sa...

din liknelse... var som en... död hund

Fredrik Storm sa...

Förut var kaffe hantverk... nu bygger det liksom allt annat på en ekvation! Det går inte bra nu alltså...

mattias, sthlm sa...

Har fått mig ett par riktigt nicea koppar kaffe nu ska ni veta. Hemligheten blir att göra en "Lars", dvs efterfiltrera med pappersfilter.

Cleant och fint.

(och Levak, tack!)