måndag 23 november 2009

En guide till kebabland

I mitt arbete reser jag regelbundet till olika städer som ligger som en krans kring huvudstaden. Eller som en halv krans kan man säga, för ingen av städerna ligger ute i den Bottniska viken. I vilket fall som helst så passar jag på att utnyttja denna förmån på bästa sätt. Och vad är egentligen bästa sätt? Det är att undersöka var man finner en god kebab.

Många kanske tror att man hittar den godaste kebaben i Turkiet. De mest anala kaffefanatikerna kanske tänker tvärt om: "Den godaste espresson hittar man ju inte direkt i Italien, så varför torde man finna den godaste kebaben i dess hemland?" Jag låter det hela vara osagt och kommer här presentera ett antal kebabhöjdare i Svealand aka Kebabland.


Eskilstuna - Phoenix. Bemötandet är alltid trevligt. Grym effektivitet kassa/kebab. Såsen kan man ta vid sidan om, i den generösa saladsbaren, som innehåller bl a pizzasallad och majs. Pommes fritsen är baharatli. (baharatli = med krydda)

Örebro - Lokus. Neutralt och vänligt bemötande. Generöst tilltaget med kött. Pommes fritsen är baharat siz. (baharat siz = utan krydda) Extra plus för att de talar turkiska. Känns mer hemma för undertecknad.


Norrköping - Gu va Gott. Namnet på kebaberian gör att man blir glad. Bemötandet är korrekt. Kebabtallriken levereras snabbt och pommes fritsen, som är baharatsiz är alltid gyllene.

Karlstad - Snabbt & Gott. Trevligt och glatt bemötande. Kebaberian ligger fint intill älven, vilket förstärker upplevelsen. Det dras ner något i och med att det inte finns tallrikar i porslin eller riktiga bestick. Pommes fritsen är baharat siz.

Västerås - Tip Top. Korrekt och fokuserat bemötande. Bra effektivitet kassa/kebab. På 90-talet fick man här mat-os på köpet, vilket inte märks idag. Portionen är generöst tilltagen och pommes fritsen är baharat siz.
Linköping - Rendez-vous. Mycket vänligt och trevligt bemötande. Trevlig hörnlokal i sekelskifteshus. Kebabtallriken är välbalanserad med avseende på kött-pommes-sallad. Pommes fritsen är baharatli. Underbar uteservering på sommaren. För tillfället är Rendes-vous under ombygnation. Fick således panik senast jag var i staden.Hidden Bonus Track: I Solna finns en kebaberia där kan man få bea istället för de traditionella kebabsåserna. Men det guldkornet håller jag för mig själv.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ambitiöst mattias att ta kort på allt.
och tipp topp är inte de godaste stället.
sturegatans skare vaaaaaaaaaaa :)
/idaaaaa

mattias nilsson, sthlm sa...

Hej Ida!:)
Kebabpizzan på Stureg går inte av för hackor!

Anonym sa...

Västerås Tip-top? Jag fick på riktigt ont i hjärtat. Gör om gör rätt, Mattias. Kebaben på Amore är kryddigast, grilligast, mindre-ont-i-magenast och perfektast komponerad-ast(?). Du är välkommen till Västerås för en riktig kebabupplevelse. Ps. Den goaste kebaben i världen tillagas i Tyskland.

mattias nilsson, sthlm sa...

Det blir givetvis ett besök på Amore nästa gång jag är i Västerås. Bara det att du vet om att Tysklad är världsledande på kebab, gör att dina ord väger tungt. =)