fredag 4 juni 2010

Solde & Njutbar, inspiration i kvadrat, jag går ner i spagat!

Det finns två ställen som jag har längtat efter att få besöka. Båda ligger i Malmö som ligger i Danmark. Eftersom jag inte är så hemma utomlands, hade jag med mig en guide, Johan Gederberg. Som likt en mänsklig GPS styrde kosan mot dessa två ställen:

Det ena stället heter Njutbar och drivs av mannen som jag skulle vilja beskriva med ett ord: harmoni, Alexander Näslund. Njutbars lokal ligger i ett sekelskifteshus, med originalstukatur och fantastisk orignalgolv i trä. Det andra stället heter Solde, där man kan hitta schöna Johan Carlström och Jonas Westesson och ibland även min stora bloggförebild, mannen med glimten i ögat, Dan Stenqvist. (Som Solde valt att göra som en vaxdocka i naturlig storlek. Solde upphör aldrig att förvåna med tokigheter.)

I detta inlägg tänker jag inte nämna cyklar, inte latte art champion, inte förkläden, inte ens chai. Jag vill nämna den största upplevelsen jag var med om inne på Solde idag. Det var Jonas och Dans fästmö resp. fru som tittade förbi. (Det skulle också vara intressant att få träffa Carlströms pojkvän vid tillfälle.) Vilka människor, jag saknar ord! Man blir glad rakt igenom vid sådana möten och börjar fundera på om man kanske skulle flytta till Malmö. Jag som har haft föreställningen att Malmöiter är dumma i huvudet. Men jag tror jag mest har träffat Eslövfolk.
Nu kan jag, efter dessa två härliga besök, andas ut.
Tack Njutbar och Solde för att jag fick den stora äran att bara vistas i era vackra lokaler!
På Solde har de tyvärr ingen chai...men jag tror jag spottade en personalchaiburk (rosa)."Nä, absolut inte. Vi har ingen chai. Eller hur Jonas?"
"Va sa du Carlström? Chai? Hörde jag chai? Jaha, nej. Åh nej, inte alls. Inte nånstans. Vi har ingen chai. Verkligen inte."

Min guide Johan Gederberg intill vaxdockan av Dan Stenqvist.

6 kommentarer:

Bastian sa...

Fantastiskt! Man blir så varm i hjärtat Mattias!

mattias nilsson, sthlm sa...

Ja verkligen, vilka ställen! Man kanske skulle flytta till Malmö...

j. sa...

Det var sannerligen ett sant nöje.

Ses snart åter.

mattias nilsson, sthlm sa...

Ja verkligen. Hör av er när ni har grand opening på rosteriet. Så sätter jag mig på cykeln och va hettere, ställer den i cykelstället igen och tar flyget ner.

Nick Piper sa...

Mate - the reason you could find "Chai" was because they don't know how to make it ........... they pleaded for me and offered me money to show them but at the time I was a EH man and I was not about to give away the best kept secret!!!!!!!

mattias nilsson, sthlm sa...

Nick, great! When it comes to chai it's all about non sharing.

Do u miss the lil pink chaiburk?